Minune: judetul Vaslui a cãzut pe locul VII, la nivel national, în ceea ce priveste rata somajului. Fãrã ca vreo «rachetã economicã» sã aterizeze la noi, în septembrie, rata somajului din Vaslui a scãzut cu 1,86 puncte procentuale, ceea ce se traduce printr-un minus de 2.955 de someri. Explicatia reducerii masive a numãrului de someri nu are la bazã o relansare economicã: în realitate, beneficiarii de venit minim garantat nu mai sunt obligati sã se înscrie lunar la Fortele de Muncã si, astfel, asistatii au iesit din evidentele Agentiei.
La sfârsitul lunii septembrie, în judetul Vaslui, rata somajului a fost de 6,98%. În evidentele Agentiei Judetene pentru Ocupare Fortei de Muncã (AJOFM) Vaslui erau înregistrati 11.097 de someri, din care 3.474 erau indemnizati si 7.623, neindemnizati. Numãrul femeilor din evidenta AJOFM Vaslui a fost de 4.293, rata somajului în rândul femeilor fiind de 5,39%. Cele mai ridicate niveluri ale ratei somajului au fost atinse în judetele Teleorman (9,85%), Mehedinti (9,79%), Gorj (8,00%), Buzãu(7,58%), Galati (7,17%), Covasna (7,02), urmate de judetele Vaslui (6,98%) si Brãila (6,71%).
Ce se-ntâmpla, doctore?!
Scãderea fulminantã a judetului nostru în rata somajuluib nu are vreo explicatie ezotericã. Nici mãcar economicã. IBM, Pirelli sau Dacia nu au deschis, peste noapte, vreo fabricã pe raza judetului Vaslui, „înghitind“, dintr-un foc, mii de someri. În realitate, scãderea semnificativã a numãrului de persoane aflate în cãutarea unui loc de muncã se datoreazã unui fapt mult mai prozaic… Legea nr. 416 a fost modificatã. Astfel, beneficiarii de venit minim garantat nu mai trebuie sã solicite în fiecare lunã de la AJOFM Vaslui o adeverintã din care sã rezulte cã nu au refuzat un loc de muncã sau un curs de formare profesionalã. În prezent, adeverinta trebuie solicitatã de cãtre asistatii social o datã la trei luni. Cum o