„E o problemă cu stabilirea listei site-urilor care trebuie blocate. Măsurile acestea de constrângere sunt prea general formulate.”
În ultimele zile, mai ales reţelele sociale vuiesc din cauza unui proiect de lege care ar putea fi manipulat pentru a cenzura internetul. Sau ar putea fi folosit pentru a închide site-urile unor adversarilor politici, susţin criticii din Comisia Naţională pentru Participare. Proiectul a fost astăzi retras de guvern şi va fi pus în dezbatere publică, dar Diana Răileanu a vrut să înţeleagă în ce măsură proiectul de lege, gândit să vizeze site-urile care promovează pornografia infantilă sau încalcă drepturile de autor, chiar reprezintă un pericol pentru libertatea de expresie pe internet:
În premieră, Guvernul de la Chişinău şi-a propus să ia măsuri de control şi sancţionare a infracţiunilor pe internet, completând mai multe articole din Codul Penal şi cel Contravenţional.
Fără a contesta nevoia unor restricţii în spaţiul virtual, Consiliul Naţional de Participare constată că modificările imprecise propuse de Guvern lasă loc de interpretări şi eventuale abuzuri din partea organelor de urmărire penală.
Iată un exemplu de normă interpretabila, ce se conţine în proiect: „obligarea furnizorilor de servicii pe internet să blocheze, folosind metodele şi mijloacele tehnice necesare, accesul la toate paginile web care conţin materiale interzise de legislaţia în vigoare, incluse în liste speciale, elaborate şi periodic reînnoite de către Ministerul Afacerilor Interne”. Preşedintele CNP, Sergiu Ostaf, observă că nu este clar cum şi mai ales cine va verifica corectitudinea întocmirii acestor liste:
„E o problemă cu stabilirea listei site-urilor care trebuie blocate. Măsurile acestea de constrângere sunt prea general formulate şi nu este clar, de exemplu, că aceste măsuri de constrângere