In a doua zi de Astra Film Festival (marti, 15 octombrie 2013) s-a dat startul proiectiilor de film din cele cinci sectiuni competitionale. 30 de filme au fost proiectate timp de 12 ore in 4 sali de cinema. De dimineata, Astra Film Junior a bucurat peste 2.000 de copii cu documentare care surprind intr-un mod inedit insemnatatea cuvantului joc in diferite colturi ale lumii. Pentru multi dintre copiii prezenti, emotia a fost cu atat mai mare cu cat participarea la acest program a fost prima intalnire cu o sala adevarata de cinema.
Cele mai multe filme au fost proiectate in prezenta regizorului, Dmytro Sukholytkyy - Sobchuk (Sarbatoarea Malanka la Krasna), Maria Catalina - Andries (Combinatul, proiectat in premiera absoluta), John Haptas (Tokyo Waka), Bianca Rotaru (RIO 2016), Ana Maria Vijdea (Clubul de bridge) sau Lech Kowalski (Blestemul gazelor de sist).
Sesiunile de Q&A sunt o traditie la Astra Film Festival, de fapt a fost primul festival romanesc care a initiat discutii informale la final de proiectie intre regizor si publicul din sala. Ca un record al zilei de ieri, dezbaterea iscata pe tema controversata a exploatarii gazelor de sist in Polonia si SUA prin tehnici cu efecte devastatoare asupra mediului s-a prelungit dincolo de miezul noptii. Timp de 3 ore, regizorul Lech Kowalski a raspuns la intrebarile publicului incitat si interesat de problema cu care se confrunta nu doar Polonia, ci si alte state din Europa si America.
Discutiile s-au purtat in jurul conflictului dintre marile corporatii si comunitatile locale, pe de o parte compania americana Chevron, pe de alta parte fermierii polonezi: cine iese invingator din aceasta disputa?
"Ceea ce ma intereseaza pe mine este sa fiu povestitor, nu activist, deoarece consider ca majoritatea productiilor cinematografice nu pot schimba lumea. Cu toate acestea, unele film