Rata somajului din Romania este mai scazuta decat cea din Marea Britanie, astfel incat nu lipsa locurilor de munca este cea care ii determina pe romani sa emigreze, ci mai degraba nivelul mic al salariilor comparativ cu cele din tarile occidentale.
Romania a aderat la Uniunea Europeana in urma cu sase ani, insa multi dintre cetatenii sai se simt tratati precum europeni de mana a doua, evitati de membrii mai bogati ai clubului, se arata intr-un material Sky News care ia apararea romanilor, scrie ziare.com. In plus, stereotipurile lenese, care produc confundarea romanilor cu etnicii rromi, au contribuit la temerile legate de valurile de imigranti care scufunda serviciile locale si fura locurile de munca ale vecinilor europeni.
Cei care cer insa mai multe controale la granite au o problema – Uniunea Europeana prevede in tratatele sale dreptul fundamental al cetatenilor la libera miscare intre statele membre. Autorul materialului, Robert Nisbet, noteaza ca, atunci cand a sosit in Bucuresti, a presupus ca problema o reprezinta somajul, ca romanii ar fi atrasi de posibilitatea unor oportunitati de munca mai mari sau de accesul la sistemul de beneficii al Marii Britanii.
Insa nu lipsa de locuri de munca din Romania cauzeaza emigratia, din moment ce rata somajului este mai mica decat in Marea Britanie, ci mai degraba suma cu care oamenii sunt platiti, mai scrie sursa citata. Salariile sunt la circa un sfert din cele incasate de cei pe pozitii similare in Regatul Unit. Spre exemplu, un politist primeste un salariu net lunar de putin peste 250 de lire sterline, in Romania.
Sursa foto: www.theguardian.com
Rata somajului din Romania este mai scazuta decat cea din Marea Britanie, astfel incat nu lipsa locurilor de munca este cea care ii determina pe romani sa emigreze, ci mai degraba nivelul mic al salariilor comparativ cu cele din tarile occid