În Sicilia s-a decretat stare de urgenţă, după ce în ultimele zile sute de oameni din nordul Africii au încercat să ajungă pe insula italiană
Guvernatorul Siciliei a declarat stare de urgenţă din cauza numărului mare de imigranţi cu care se confruntă în ultima perioadă. Forţele Navale italiene au salvat, marţi, aproximativ 300 de imigranţi din apele dintre Libia şi Sicilia, care au încercat să ajungă pe insula Lampedusa cu două ambarcaţiuni.
În prima barcă erau peste 80 de persoane, iar în a doua 210, aflate în pericol de scufundare, au anunţat autorităţile siciliene.
Operaţiunile de salvare au avut loc la o zi după ce Italia a anunţat suplimentarea forţelor care patrulează în zona de coastă, după moartea a sute de imigranţi veniţi în bărci supraaglomerate.
Vineri, cel puţin 33 de persoane au murit când barca în care se aflau s-a răsturnat între Malta şi Lampedusa. Cu o săptămână înainte, mai bine de 350 de imigranţi au murit în urma unui naufragiu, unul dintre cele mai grave astfel de episoade din ultimii ani.
Italia, Malta şi Grecia au cerut ajutorul UE în problema imigranţilor, care sosesc cu miile pe plajele acestor state în fiecare an. Mulţi dintre ei sunt oameni disperaţi, goniţi de război şi foame din Africa sau din Orientul Mijlociu, care vin în speranta unei vieţi mai bune in Europa.
RĂSPUNSUL UNIUNII EUROPENE
La summitul UE care se va desfăşura pe 24 şi 25 octombrie va fi examinată şi problema legată de alocarea de mijloace pentru perfecţionarea politicii de migraţie, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Michele Cercone. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a propus ca în UE să fie creat un „sistem legal de migraţie”, la fel ca şi în Statele Unite, Canada sau Australia. Scopul este de a distribui în mod egal între statele membre ale UE cheltuielile î