Zeci de membri ai echipajului nevei Greenpeace, arestaţi în septembrie în Oceanul Arctic după ce au încercat să escaladeze o platformă petrolieră aparţinând Gazprom, sunt apăraţi de unsprezece laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace care i-au trimis preşedintelui Putin o scrisoare pentru respectarea drepturilor acestora. În replică, purtătorul de cuvânt al liderului rus, Dmitri Peskov, a declarat că semnatarii textului au greşit destinatarul. Miercuri, cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat la rândul său îngrijorarea cu privire la soarta captivilor, în cursul unei convorbiri telefonice cu liderul de la Kremlin.
Laureaţii Premiului Nobel i-au cerut lui Putin să facătot ceea ce este posibil pentru ca acuzaţiile formulate împotriva celor 28 de activişti Greenpeace, unui fotograf liber profesionist şi unui cameraman liber profesionist să respecte legile internaţionale şi cele din Rusia, făcând totodată referire la recunoaşterea dreptului la un protest non-violent, scrie Mediafax.
În plus, autorii scrisorii publicate joi de Greenpeace, printre care se află arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu , avocata iraniană Shirin Ebadi şi americana Jody Williams, l-au înştiinţat pe liderul rus în privinţa pericolelor exploatării petroliere a Arcticii. După ce nava Arctic Sunrise a fost imobilizată pe 19 septembrie de un comando rus, membrii echipajului, inclusiv un bucătar, un medic şi doi jurnalişti liber profesionişti, dintre care 26 sunt străini, au fost încarceraţi la Murmansk şi acuzaţi de "piraterie". Aceştia riscă 15 ani de închisoare. Autorii scrisorii îndeamnă toate statele să facă tot ceea ce pot pentru a proteja zona Arctică şi să se elibereze de dependenţa petrolieră, cerându-i preşedintelui rus că conducă un astfel de efort.
Moscova respinge solicitarea
Purtătorul de cuvânt al liderului rus, Dmitri Peskov, a anunţat că preşedintele respe