Un fotograf ungur, Tamas Dezso, ce a colaborat şi cu New York Times, a realizat o serie de fotografii cutremurătoare cu urmările pe care le-a lăsat regimul comunist în România. Lucrările sale dedicate României post-comuniste sunt expuse la Galeria Robert Koch din San Francisco până în 2 noiembrie, în cadrul unei expoziţii denumite generic "Epilog". Sursa: Tamas Dezso
Început în 2011, proiectul lui Tamas Dezso scoate la lumină imagini dezolante cu fabrici fantomatice, sate aproape bântuite şi locuri în care au rămas doar bătrânii pentru că tinerii au plecat.
"Am început cu fotografierea unor scene ce aparţin unei lumi ireversibil în descompunere şi am urmărit transformarea acestei țări balcanice ce a suprevieţuit celui mai greu regim dictatorial din regiune", a declarat Dezso pentru Lensa Magazine.
Din 1965 până în anul 1989, dictatura lui Nicolae Ceauşescu a supus România unuia dintre cele mai represive regimuri totalitare din istorie. În această perioadă, în cadrul unui program "sistematizare" ţara a cunoscut un proces de industrializare și urbanizare intensă.
Cu un obiectiv declarat de dublarea a numărului de orașe românești până în anul 1990, programul a constat în mutarea forată a ţăranilor la oraş pentru a popula zonele intens industrializate şi astfel s-a distrus iremediabil o întreagă cultură şi un mod de viață. Ceea ce a rămas în urma acestui proces este un peisaj hilar cu blocuri de beton și fabrici abandonate, scrie Business Insider.