Eliminarea taxării inverse peste cinci ani în comerţul cu cereale şi seminţe oleaginoase din România, o industrie de 4-5 miliarde de euro pe sezon, va aduce înapoi evaziunea în condiţiile unei TVA de 24%. Soluţia este relaxarea fiscală şi în aceste pieţe pe modelul celei operate recent în industria de panificaţie, spun comercianţii de materii prime agricole din România.
„Dacă nu rezolvăm problemele din piaţă, după eliminarea taxării inverse ne vom întoarce înapoi la situaţia precedentă. Odată cu eliminarea taxării inverse, trebuie să aplicăm aceeaşi măsură de reducerea a TVA pe întreaga piaţă a cerealelor, pe modelul reducerii TVA la pâine, dar reducerea ar trebui să fie sub 9% pentru a descuraja“, a spus ieri Vasile Varvaroi, preşedintele Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole (ARCPA), cu ocazia unui seminar organizat în parteneriat cu Coceral, organizaţia europeană a comercianţilor şi procesatorilor de materii prime agricole.
La seminarul Coceral au participat ieri nume „grele“ din industria trading-ului agricol precum Ofelia Nalbant (Agrium-Agroport), Robert Arsene (Agricover) Ştefan Florescu şi Emilian David (CHS), Sorin Dogaru (InterAgro), Victor Beznea (Prutul Agri Trade), Giovanni Quaglia (Bunge) sau Valter Raffini (Eurosiloz). Pentru aceşti manageri, introducerea taxării inverse în comerţul cu materii prime agricole în urmă cu doi ani a fost o adevărată gură de oxigen, având în vedere că în trecut cele 24 de procente ale TVA au reprezentat un adevărat motor de evaziune şi în acelaşi timp o „barieră“ pentru afacerile de export având în vedere recuperarea greoaie a TVA de la statul român.
„Controalele (în companiile din agricultură - n.red.) nu au avut efectul scontat sau au avut până acum doar un efect limitat. Trebuie să ne pregătim, suntem interesaţi în continuare şi suntem deschişi la sugestii pentru că trebuie să