Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), în calitate de prestatoare de servicii sociale, va participa, vineri, 18 octombrie, la seminarul găzduit în cadrul Proiectului socio-educaţional „Sărăcia, o faţă tristă a oraşului nostru Timişoara. Cum putem s-o transformăm într-un zâmbet”.
Evenimentul este realizat de Sozialinstitut Dortmund, în parteneriat cu Liceul Romano-Catolic Gerhardinum, Episcopia Romano-Catolică Timişoara şi Federaţia Caritas a diecezei Timişoara.
Proiectul îşi propune implicarea societăţii civile, respectiv a serviciilor publice în căutarea unui răspuns la problema sărăciei.
Giorgina Ioana Grigorie, directorul AJOFM Timiş, a explicat că, prin serviciile pe care le oferă, AJOFM Timiş este implicată în integrarea şi reintegrarea în muncă a persoanelor aflate în dificultate, confruntate cu riscul marginalizării şi excluderii profesionale şi a celor mai vulnerabile categorii de populaţie, precum:
a) tineri proveniţi din centrele de plasament şi centrele de primire a copilului din cadrul serviciilor publice specializate şi al organismelor private autorizate în domeniul protecţiei copiilor;
b) tineri singuri cu copii în întreţinere;
c) tineri familişti cu copii în întreţinere;
d) tineri familişti fără copii în întreţinere;
e) tineri familişti care au executat pedepse privative de libertate;
f) alte categorii de tineri aflaţi in dificultate.
În România, cadrul legal pentru prevenirea şi combaterea marginalizării sociale a fost stabilit prin Legea Nr. 116/2002, prin care persoanele marginalizate social trebuie să se înregistreze în evidenţa agenţiei ca persoane în căutarea unui loc de muncă. Se întocmeşte planul individual de mediere şi, la solicitarea angajatorilor care doresc să angajeze beneficiarii acestei legi, AJOFM prezintă lista cu persoanele din această categorie. La rândul lor