Proiectul transfrontalier de refacere a Sinagogii Zion, realizat împreună cu comunitățile evreiești din Oradea și Debrecen, a demarat în mod oficial. El presupune reabilitarea, recondiționarea interioară a mobilierului, introducerea imobilului în circuitul turistic național și internațional, găzduirea unui punct de informare turistică şi amenajarea unei săli multifuncționale.
Scăderea drastică a numărului etnicilor evrei din Oradea, de la 35% din populaţie în perioada interbelică la doar 0,2 în prezent, a făcut ca, conducerea comunităţii evreieşti din Oradea să fie de acord cu acordarea Primăriei Oradea a dreptului de administraţie a Sinagogii Zion.
spune Andrei Seidler, directorul Centrului Comunitar Evreiesc din Oradea.
Amenajarea în sinagogă a unei săli multifuncţionale şi găzduirea de expoziţii, este însă condiţionată de comunitatea evreiască. Nu vor fi permise expoziţii de sculptură deorece „nu ne facem chip cioplit”, spune Andrei Seidler. De asemenea nici partiturile unor compozitori catalogaţi ca antisemiţi nu vor fi puse în scenă în sinagogă.
spune cu tristeţe Andrei Seidler.
Proiectul transfrontalier, realizat împreună cu comunitățile evreiești din Oradea și Debrecen, respectiv cu ajutorul primăriilor celor două orașe din euroregiunea Bihor – Hajdu-Bihar, poate fi considerat demarat în mod oficial, în cadrul lui urmând a se realiza reabilitarea, recondiționarea interioară a mobilierului, introducerea în circuitul turistic național și internațional, găzduirea unui punct de informare turistică şi amenajarea unei săli multifuncționale.
Valoare totală a proiectului este de aproape 1,9 milioane euro, evreii din Debrecen urmând a beneficia de 326 de mii de euro, pentru o reabilitare asemănătoare.
Sinagoga Zion a fost construită din contribuțiile evreilor locali, în perioada 1877 – 1878. Pe baza proiectului lui Busch David,