Achiziţiile publice de servicii de securitate trebuie bazate, în primul rând, pe criterii de performanţă profesională, şi nu pe criteriul celui mai mic preţ, afirmă Gabriel Badea, preşedintele Federaţiei Serviciilor de Securitate din România, conform unui comunicat de presă.
"În caz contrar, calitatea acestui tip de servicii are de suferit, cu efecte grave cum ar fi creşterea infracţionalităţii şi, implicit, scăderea nivelului de siguranţă, inclusiv la nivelul infrastructurilor critice (aeroporturi, societăţi de interes strategic, porturi, etc)", potrivit sursei citate.
În acest sens, Federaţia Serviciilor de Securitate va iniţia o campanie de conştientizare privind necesitatea îmbunătăţirii condiţiilor în baza cărora se fac achiziţii publice pe acest segment, atât la nivelul autorităţilor, cât şi al consumatorilor direcţi publici şi privaţi de servicii de securitate.
" Considerăm că serviciile de securitate privată furnizate în sectorul public nu se află în prezent la un nivel de calitate adecvat, din cauza criteriilor improprii pe baza cărora sunt selecţionaţi furnizorii", a declarat Badea.
"Mai mult decât atât, preţurile mici, care uneori nu pot susţine realizarea serviciilor nici măcar la un nivel minim de performanţă, generează şi alte fenomene nedorite precum munca la negru şi/sau evaziunea fiscală", se mai arată în comunicat.
Initiaţiva federaţiei se integrează unui proiect generat la nivel european de Confederaţia Europeană a Serviciilor de Securitate, în spiritul preocupării permanente de ameliorare a climatului general din sfera industriei serviciilor de securitate.
În cadrul ultimei Adunări Generale a Confederaţiei Europene a Serviciilor de Securitate, care a avut loc recent la Bruxelles, a fost demarat un proiect care vizează modernizarea Directivei Europene privind achiziţiile publice de servicii. În cadrul acestei ini