Dupa ca a trecut destul timp de la socul provocat de criza financiara din 2008, oficialitatile americane si cele europene se felicita ca, prin masurile luate, s-au evitat depresia si colapsul economic, dar prosperitatea de altadata e inca foarte departe.
Unii membri ai Uniunii Europene inregistreaza si azi un PIB foarte apropiat de anul dezastrului, uneori chiar mai mic. Dar, cel mai alarmant lucru care afecteaza direct oamenii, nu numai parametrii economici, este faptul ca Europa numara peste 27 milioane de someri, iar America 22 milioane, scrie scrie Project Syndicate.
Unde este renta de altadata?
S-au facut anumiti pasi importanti pentru ameliorarea pietelor financiare, dar nu pare sa avem totala siguranta privind riscurile la care inca mai sunt expuse marile institutii care opereaza in finante.
Riscurile institutiilor financiare ne intereseaza pe toti, intrucat circulatia numerarului cash se restrange tot mai mult si suntem tot mai dependenti de banci. Constiente de acest fapt, bancile si-au schimbat complet optica in raport cu clientii.
Cel mai alarmant este faptul ca aceasta noua optica loveste mai ales in paturile mijlocii si sarace ale populatiei, nevoita sa suporte conditiile dezavantajoase ale bancilor, la seviciile carora nu poti renunta.
Pana catre sfarsitul secolului trecut, era o cutuma ca detinatorii de fonduri care nu investeau in afaceri, sa-si faca de pe urma economiilor lor rente. Renta insemna dobanda eliberata periodic de banca, iar bancile aveau grija ca aceasta sa fie pozitiva in raport cu inflatia, pentru a atrage astfel depozitari.
Clientul e la mana bancii
Astazi, bancile procedeaza ca si cum nu sunt interesate de depozitele populatiei. Dobanda, dupa ce scazi din ea comisioanele, taxele, alte sume percepute de banca, plus impozitul la stat, a ajuns