La aproape trei ani de la comiterea lor, crimele de la Cernavodă, care la începutul anului 2011 au tulburat o ţară întreagă, au intrat într-un nemeritat con de umbră. Reporterii "ring" au urmărit cazul pas cu pas şi etapă cu etapă şi au aflat ce s-a întâmplat în acest caz la... Curtea Supremă.
Condamnat, pe rând, atât la Tribunalul Constanţa, cât şi la Curtea de Apel Constanţa la câte 27 de ani de închisoare, ciudatul criminal Giani Deli- Iorga a pierdut şi recursul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Motivul- unul cât se poate de bizar: tardivitatea formulării acestei ultime căi de atac. De ce a întârziat acuzatul care, la Curtea Supremă, avea ultima şansă? Conform sentinţei, el ar fi înţeles greşit de la gardienii de la Poarta Albă pentru ce trebuie să facă recurs şi a spus..."NU". Astfel, şansa de a i se face dreptate sau măcar de a i se micşora pedeapsa la Curtea Supremă s-a pierdut şi, în final, Giani Deli-Iorga are de executat 27 de ani de puşcărie. Misterul comiterii celor trei crime urmate de o sinucidere rămâne, probabil pentru totdeauna, neelucidat!
Sentinţa finală. Şi... "banalitatea crimei"
Pe cât de complex şi de ciudat este cazul "Deli-Iorga- Crimele de la Cernavodă", pe atât de banală este sentinţa finală. Verdictul Înaltei Curţi în cazul Deli-Iorga sună sec (şi apăsat): "Respinge cererea de repunere în termen de recurs formulată de inculpatul Deli- Iorga Giani. Respinge, ca tardiv, recursul declarat de inculpat". Degeaba s-a străduit avocatul din oficiu să convingă instanţa supremă că "se impune admiterea cererii de repunere în termenul de recurs formulată de condamnat, întrucât acesta, la 7 iunie 2012, nu a ştiut ce i s-a comunicat şi nu a declarat recurs". Procurorul de şedinţă a cerut să se respingă cererea "întrucât, potrivit art. 364 CPP, repunerea în termen poate avea loc numa