Mai mult de jumătate dintre acestea au fost nemotivate
Elevii din judeţul Covasna au adunat aproape un milion de absenţe în anul şcolar anterior, din care mai mult de jumătate nemotivate, dar numărul este în scădere, relevă un raport al Inspectoratului Şcolar, dat joi publicităţii. Potrivit acestuia, în anul şcolar 2012-2013 s-au înregistrat în total 985.546 de absenţe, dintre care 51%, adică 503.016, au fost nemotivate. Practic, în medie s-au înregistrat aproape 35 de absenţe de elev, iar cele mai multe le-au adunat cei din ciclul liceal.
În topul unităţilor de învăţământ cu cele mai multe absenţe conduc grupurile şcolare tehnologice „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului (în medie 77 de absenţe/elev, 61% nemotivate), „Berde Áron” din Sfântu Gheorghe (71 absenţe/elev, 47% nemotivate) şi „Gábor Áron” din Târgu Secuiesc (65 absenţe/elev, 42% nemotivate). De asemenea, s-au înregistrat absenţe foarte multe la şcolile gimnaziale „Néri Szent Fülöp” din Sfântu Gheorghe şi la cele din localităţile Belin, Ghidfalău, Ojdula şi Araci, unde trăiesc comunităţi compacte de romi.
CNMV, cea mai bună prezenţă la cursuri
La polul opus s-au situat Liceul teoretic „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc (23 absenţe/elev, 8% nemotivate), Liceul teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului (22 absenţe/elev, 36% nemotivate) şi Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, care a avut cea mai bună prezenţă la cursuri (21 absenţe/elev din care 32% nemotivate).
Din raport reiese că numărul mediu al absenţelor a scăzut cu aproape 5% faţă de anul precedent, dar au crescut cele nemotivate.
Pentru a combate absenteismul şi implicit abandonul şcolar, conducerea Inspectoratului a cerut unităţilor de învăţământ din judeţ să monitorizeze atent prezenţa la cursuri, să aplice cu exigenţă prevederile regulamentelor şcolare şi să capaciteze părinţii.
Come