Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Claudiu Bejan, declară că cea mai periculoasă ameninţare din penitenciare o reprezintă înşelăciunile făcute prin intermediul telefoanelor mobile, arătând că proiectul de lege privind blocarea radiocomunicaţiilor în penitenciare este benefic.
"Cea mai periculoasă ameninţare din perspectiva telefoanelor mobile o reprezintă înşelăciunile care se fac prin intermediul acestor telefoane mobile", a afirmat Bejan, meţionând în acest sens metoda prin care sunt sunaţi cetăţeni spunându-li-se că au câştigat un premiu şi li se solicită să plătească o taxă sau metoda "accidentul", în care li se spune celor contactaţi că o rudă a fost victimă a unui accident.
O altă metodă menţionată de Bejan este cea a "angajării", în care sunt sunaţi cetăţeni şi li se oferă posturi avantajoase contra unei taxe.
El a mai spus că ANP are planuri de măsuri împotriva unor astfel de înşelăciuni, cum ar fi percheziţiile, în colaborare cu DIICOT, DGA, IGPR, dar şi proiectul de lege avizat miercuri de Guvern privind blocarea radiocomunicaţiilor în cadrul perimetrului unităţilor din penitenciar. El a menţionat că va fi o perturbare a undelor eletromagnetice care se realizează numai în perimetrele în care au acces deţinuţii, nu vor fi afectate sectoarele administrative şi nu vor fi perturbate comunicaţiile cetăţenilor.
Bejan a precizat că aceste servicii vor fi implementate în următorii 5 ani. "Este o metodă de întrerupere a radiocomunicaţiilor pentru toate dispozitivele care transmit imagini, sunet sau transmisii de date", a adăugat Bejan.
Caludiu Bejan a făcut aceste precizări la un seminar organizat pe tema îmbunătăţirii condiţiilor din penitenciare.
Bejan a precizat presei că fenomenul telefoanelor mobile din penitenciare nu se petrece numai în România şi că nu este de mirare având în vedere infrastructura