Modalităţile de colaborare şi consultare între autorităţile locale din domeniul sănătăţii, pe de o parte, şi asociaţiile de pacienţi, pe de altă parte, au fost teme de dezbatere, ieri, la Prefectura Gorj , unde a avut loc o masă rotundă cu tema “Mecanisme de consultare între autorităţi şi asociaţiile de pacienţi”. Au existat discuţii axându-se în principal pe problemele de comunicare pe care le au asociaţiile care reprezintă interesele pacienţilor cu factorii de decizie din sănătate.
Evenimentul îşi propune să aducă în prim plan nevoia unei comunicări reciproce între autorităţi şi asociaţiile de pacienţi. Reprezentanţii a şase asociaţii au fost prezenţi la întâlnirea cu autorităţile în domeniul respectiv: DSP Gorj, CJAS Gorj, Colegiul Medicilor din Gorj. „Scopul acestei întâlniri este pentru a facilita dialogul între asociaţiile de pacienţi şi instituţiile locale, iar pe de altă parte faptul că asociaţiile identifică foarte uşor problemele cu care se confruntă pacienţii din patologia pe care o reprezintă, se creează acest flux într-un timp real de a trimite informaţia către autorităţi şi pentru a se găsi cele mai bune mijloace de remediere sau de ameliorare a acestor probleme. Se doreşte o comunicare reală în vederea asigurării şi facilitării informaţiilor dinspre şi înspre asociaţiile pacienţilor, respectiv instituţiile publice”, a declarat preşedintele Asociaţiei Române deHemofilie, Daniel Andrei.
În Gorj sunt 15 persoane cu hemofilie, 14 adulţi şi un copil. Hemofilia este o boală genetică care afectează cu precădere bărbaţii. Aceasta apare când sunt moşteniţi factori ai coagulării anormali, făcându-i incapabili să funcţioneze normal.
Prefectul vrea comunicare
Prezent la discuţii a fost şi prefectul de Gorj, Claudiu Teodorescu, care a dat asigurări asociaţiilor de pacienţi de o bună colaborare. „Am dorit să fiu prezent aici pentru că sunt