A XVI-a ediție a Festivalului “Toamna Cugireană” a debutat sâmbătă dimineaţa, cu vreme capricioasă, ploaie și vânt, însă organizatorii au pregătit un program bogat şi speră ca evenimentele să nu fie umbrite de condiţiile meteorologice. S-a deschis şi Târgul Meşterilor Populari, unde puteţi vedea şi cumpăra obiecte şi produse tradiţionale.
La ora 10.00, a avut loc deschiderea oficială a Festivalului, cu dezvelirea celor două busturi de marmură care îi înfățișează pe Decebal și Traian, amplasate în fața Casei de Cultură Cugir. Busturile au fost confecționate de meșterul popular prof. Sorin Bărăștean.
Evenimentul a continuat apoi în incinta Casei de Cultură a orașului Cugir unde a avut loc lansarea “Monografiei Orașului Cugir-1932″, în prezența primarului orașului Cugir, Adrian Teban, a directoarei Casei de Cultură a orașului Cugir, Rodica Florea și a nepoatei autorului monografiei Augustin Berian, Georgeta Augusta Botez, alături de aceștia fiind prezenți și consilierii locali, dar și cugireni. Cartea păstrează limbajul vremii așa cum a fost ea scrisă, între anii 1930-1932, nefiind făcute intervenții pe textul lucrării.
În cadrul expozițiilor din cadrul Casei de Cultură a Orașului Cugir, vizitatorii pot admira exponate prelucrate în cadrul firmelor din orașul Cugir, diferite arme și muniții de la Fabrica de Arme Cugir, produse de panificație și cofetărie, artizanat, ţesături, goblenuri și origami. În secțiunea expoziţiilor de artă, de la etajul Casei de Cultură Cugir, sunt prezentate tablouri pictate de către artiștii plastici din oraș. Un stand special este amenajat de către inginer Aurel Voicu, în cadrul căruia acesta prezintă schița viitorului muzeu care va lua ființă în orașul Cugir.
Ca o noutate pentru cugireni, este deschis Târgul Meșterilor Populari, la care sunt prezenți reprezentanţi ai Asociaţiei ATMA şi invitaţi din Alba Iulia,