O comună extrem de săracă din judeţul Vaslui a devenit centrul revoluţiei româneşti împotriva exploatării gazelor de şist. După ce o parte dintre localnicii din Pungeşti s-au confruntat cu jandarmii, cel puţin pentru moment, compania americană Chevron a renunţat să mai facă lucrări de explorare a acestei resurse din subsol.
Primarul, vânat de alegători
Retragerea americanilor i-a luat pe surprindere pe cei 200 de ţărani care s-au adunat ieri dimineaţă lângă terenul unde ar fi trebuit să demareze şantierul. Oamenii se aşteptau la o nouă confruntare cu jandarmii – după ce, cu o zi înainte, câţiva dintre ei au avut altercaţii cu aceştia. Dar platformele care au sosit în comună nu au adus, ci au luat cele două escavatoare descărcate miercuri de reprezentanţii Chevron.
Victoria de moment le-a dat curaj celor din Pungeşti, astfel încât ieri comuna era cuprinsă de agitaţie: majoritatea localnicilor au ieşit pe străzi, unii anunţau represalii împotriva primarului – considerat principalul vinovat pentru că ar fi cedat un teren al Primăriei către americani. De altfel, acesta a dispărut de luni, de când au început protestele şi nu a fost prezent nici măcar la şedinţa Consiliului Local, unde s-a pus în discuţie suspendarea sa prin referendum. Oricum, măsura a fost abandonată, consilierii invocînd faptul că nu ştiu suficient de bine legea administraţiei locale şi nu vor să greşească.
Speriaţi cu un film
“Aici e o calicie teroristă”, astfel ne descrie un sătean starea economică a locuitorilor din Pungeşti. “Mulţi nu au după ce bea apă, macină grăunţe de păpuşoi, le fierb şi pe alea le mănâncă. Şi ei nu vor acuma prosperitatea pe care ne-o oferă americanii”, explică acesta, în timp ce soarbe dintr-un pahar de vin ieftin la una din cele trei cârciumi din centrul satului Siliştea. Afirmaţia sa stârneşte o reacţie violentă din partea unor consăteni. Cei m