Şefa Secţiei ORL din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova, prof. univ. dr. Elena Ioniţă, a vorbit pentru Gazeta de Sud despre pericolele care îi pândesc pe copii în această perioadă a anului, când, din cauza schimbărilor bruşte de temperatură, dacă nu sunt protejaţi corespunzător, pot suferi tot felul de afecţiuni. În unele cazuri, tratamentul la domiciliu ar fi suficient pentru a învinge boala, dar sunt o serie de situaţii în care părinţii trebuie să se prezinte de urgenţă la spital. La SCJU sunt deja internaţi tot mai mulţi copii cu otită, o afecţiune care, dacă nu este tratată la timp, poate să ducă la perforarea timpanului.
Gazeta de Sud: Ce afecţiuni apar la copii în această perioadă a anului?
Elena Ioniţă: Întotdeauna când se schimbă anotimpul, când trecem la perioada cu frig, ploi şi ne îndreptăm spre lunile de iarnă, acest val de frig aduce şi viruşi, adică generează infecţii virale. Aceste infecţii virale se deosebesc de infecţiile bacteriene prin faptul că, şi aici vă dau un exemplu concret, un copil cu viroză face temperatură 38 sau 38,5, în timp ce infecţia bacteriană poate să se supraadauge pe această infecţie virală, iar copilul să facă temperatură de 39-40 de grade.
GdS: Unde se localizează viroza?
E.I.: Localizarea acestei viroze se face, în primul rând, la nivelul nasului, inspirând aerul rece din atmosferă. De aceea, copilul trebuie să fie bine îmbrăcat, bine încălţat, să-i fie cald la picioare. De ce? Pentru că există un reflex de la nivelul picioarelor la nivelul nasului, adică, dacă ne este frig, automat apare un dezechilibru al florei pe care o avem la nivelul foselor nazale, flora devine patogenă şi viruşii se activează. Noi purtăm toţi aceşti viruşi pe mucoasele noastre, iar când există un dezechilibru din acesta termic, automat apare boala. Copiii care merg la grădiniţă, la şcoală, în colec