Astăzi este „Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane”. Pentru a marca acest eveniment, la nivel local, poliţiştii desfăşoară o campanie pentru ca cetăţenii să nu devină victimele traficanţilor de carne vie. „La activităţile de la Colegiul Tehnic «Gheorghe Asachi», Colegiul Tehnic «Valeriu D. Cotea», (din Focşani-n.r.) Liceul Tehnologic «Eremia Grigorescu» (din Mărăşeşti-n.r.) şi Şcoala Gimnazială Garoafa, împreună cu ofiterul de prevenire a participat la dezbateri şi inspectorul de specialitate din cadrul ANITP – Centrul Zonal Galaţi, Cornelia Crişan. În perioada octombrie /decembrie a.c., vor fi realizate activităţi de prevenire în cadrul campaniei naţionale «Nepăsarea ne face complici», scopul acesteia este lupta împotriva traficului de persoane şi a turismului sexual”, se arată într-o informare a IPJ Vrancea.
Pentru a nu avea probleme cu reţele de trafic de persoane, ofiţerii CAPC aduc la cunoștiința cetățenilor fazele traficului de persoane, modalităţile de prevenire şi sancţiunile. Recrutarea este prima fază şi constă în promisiunea mincinoasă de angajare a viitoarei victime în străinătate, făcută de o persoană numită recrutor. Transportul are loc la scurt timp după recrutare, astfel încât victima să nu aibă timp să ia altă decizie. Transportul se efectuează de cele mai multe ori de recrutor şi se desfăşoară pe trasee bine stabilite, dar care, de obicei, nu sunt cele comunicate iniţial victimei. De obicei transportul se face în grupuri de persoane, ceea ce măreşte gradul de încredere al victimei.
Trecerea frontierei se face legal, prin punctele de trecere, sau ilegal, prin evitarea acestora, lucru realizat cu sprijinul unor „călăuze”. După trecerea frontierei persoanele din grup sunt separate şi dirijate pe rute diferite. Vânzarea are loc în momentul predării victimei traficantului cumpărător. Exploatarea constă în f