In timp ce lumea intreaga sta cu ochii pe dosarul nuclear iranian, care s-ar putea rezolva, in fine, dupa venirea la putere a noului presedinte Hassan Rohani, care pare deschis dialogului, Republica Islamica a adoptat pe sest legi demne de o alta era.
Puternicul Consiliu al Gardienilor Constitutiei a aprobat un text de lege deja adoptat de Parlament la 22 septembrie, care pur si simplu permite unui tata sa o ia de sotie pe fiica sa adoptiva, o data ce aceasta implineste varsta de 13 ani, relateaza Le Point.
Intitulat "Protejarea copiilor si a adolescentilor fara tutore", legea face referire si la obligatia ca o mama sa poarte valul islamic in fata fiului ei adoptiv major, sau, idem, pentru o fiica adoptiva in fata tatalui.
Potrivit Constitutiei islamice bazate pe Sharia, doar un membru al familiei (sot, frate, tata sau fiu) are dreptul de a vedea o femeie fara val, la domiciliul sau.
Astfel, legea intelege sa "protejeze" fiica adoptiva de privirile tatalui vitreg. Dar articolul 27 al textului legii a provocat un val de contestari din partea unui mare numar de aparatori ai drepturilor omului din Iran, care vad in el o legalizare a incestului. De ce?
Interzisa pe taramul islamului, caci este apreciata drept contrara ordinelor divine ale succesiunii, adoptia este totusi tolerata in Republica Islamica Iran, dar nu ca atare.
"Odata cu trecerea timpului, dat fiind faptul ca numarul orfanilor crestea, o lege adoptata in anii 1970 a permis unui tribunal sa desemneze un adult drept tutore legal al copilului", explica pentru Le Point Karim Lahidji, presedintele Federatiei Internationale pentru Drepturile Omului (FIDH).
"Acest text de lege a permis parintilor sa ia in grija copilul si sa-i dea numele. Dar acest copil nu era considerat drept legitim in sensul religios al termenului, iar tutorii n