Enigma "Omului zăpezii" a fost în sfârşit elucidată, afirmă un cercetător britanic de la Universitatea Oxford, potrivit căruia legendarul Yeti ar putea fi rezultatul unei încrucişări dintre un urs polar şi un urs brun, informează AFP.
Geneticianul Bryan Sykes a anunţat joi că a realizat teste ADN pe o serie de eşantioane de fire de păr din blana unor animale găsite în Himalaya.
"Am găsit o corespondenţă genetică totală între două eşantioane provenind din Himalaya şi un strămoş al ursului polar", a declarat el pentru BBC.
ADN-ul a două creaturi neidentificate care provin din regiunea Ladakh din India şi din Bhutan ar corespunde în procent de 100% cu un eşantion prelevat din falca unui urs polar descoperită în arhipelagul norvegian Svalbart, under a trăit într-o perioadă cuprinsă între anii 40.000 î.e.n. şi 120.000 î.e.n.
"Este un rezultat pasionant şi complet neaşteptat, care a reprezentat o surpriză pentru noi toţi", a declarat acelaşi cercetător într-un comunicat.
"Mai avem încă multă muncă de făcut pentru a interpreta rezultatele. Dar putem să ne întrebăm în legătură cu posibilele explicaţii. Rezultatele ar putea spune că există o subspecie de urs brun în Himalaya care descinde din strămoşul ursului polar".
"Sau ar putea însemna că a existat o hibridare mai recentă între ursul brun şi descendentul ursului polar ancestral", a adăugat el.
"Dacă acest animal are un comportament diferit de cel al urşilor clasici, aşa cum raportează martorii, el (caracterul său hibrid) ar putea fi sursa misterului şi a legendei lui Yeti", a spus Bryan Sykes.
Mitul lui Yeti, adeseori descris ca fiind o creatură jumătate om jumătate animal, a fost alimentat de fotografiile unor paşi uriaşi în zăpadă, realizate de alpinistul britanic Eric Shipton în timpul unei expediţii pe Everest în anul 1951.
Alpinistul Reinhold Messner, care a