Ne putem bucura şi la iarnă de multe dintre legumele şi fructele de sezon. Soluţia este simplă şi la-ndemână: congelarea. Totuşi, pentru a beneficia de nutrienţii alimentelor, este bine să ţii cont de unele sfaturi.
Frunze de spanac, pentru o vară răcoroasă
Dacă sunt congelate în condiţii optime, alimentele pot fi la fel de sănătoase ca şi cele proaspete. „Conservarea prin congelare este o metodă bună şi sigură de menţinere a calităţii nutriţionale a alimentelor”, spune medicul Adrian Copcea, specialist diabetolog-nutriţionist la Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.
Cu toate acestea însă, unele vitamine hidrosolubile, cele din grupa B şi vitamina C pot suferi o scădere de concentraţie prin păstrarea la congelator. Ca regulă generală, trebuie ştiut că orice produs care a fost congelat nu se va recongelă, deoarece există pericolul înmulţirii microbilor, având ca efect producerea toxiinfecţiilor. În urma congelării produselor, se formează cristale de gheaţă din apa conţinută de acestea, eliminându-se activitatea microbiană şi enzimatică (cu alte cuvinte, mâncarea nu se mai strică). Alimentele trebuie menţinute la o temperatură de -18 grade Celsius. Iată de ce sfaturi să mai ţii cont!
1. Respectă condiţiile de igienă. Fructele şi legumele, carnea şi verdeaţa trebuie să fie spălate bine înainte de a fi depozitate în congelator. Prin îngheţare, nu toţi microbii sunt distruşi, ci doar „adormiţi”. „Este bine să congelăm numai materie primă de calitate şi proaspătă (valabil şi la carne, şi la legume şi fructe), care trebuie curăţată (legumele se spală de pământ)”, ne sfătuieşte Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentaţiei şi nutriţie.
2. Alege fructele şi legumele proaspete, care au atins maturitatea de coacere, şi ai grijă ca acestea să nu fie stricate. Mai toate legumele se pot congela, mai puţin cele care au un conţinut mare de