Misiunea Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene va veni marţi la Bucureşti pentru discuţii cu autorităţile române în cadrul primei evaluări a noului acord aprobat în septembrie, iar principalele discuţii se vor axa pe execuţia bugetară, măsurile fiscale şi bugetul pe anul viitor.
Primele discuţii la nivel tehnic vor avea loc marţi dimineaţă, iar întâlnirile şefilor de misiuni cu oficialităţile române vor începe miercuri.
Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional a aprobat pe 27 septembrie scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile române şi încheierea unui nou acord stand-by cu România, cu o durată de doi ani, în valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.
Acordul a început însă cu o derogare pe cel mai important criteriu cantitativ, cel al deficitului bugetar, ţinta pentru septembrie fiind majorată cu un miliard de lei, de la 8,1 miliarde lei la 9,18 miliarde lei, ca urmare a unei performanţe slabe în ceea ce priveşte veniturile bugetare, care s-au plasat după opt luni sub nivelul programat. La mijlocul anului, diferenţa între programat şi realizat era de 400 de milioane lei (fără PNDI), iar la opt luni a depăşit un miliard de lei.
Guvernul s-a angajat în acelaşi timp să ia măsuri suplimentare în cazul în care încasările nu vor fi revigorate în următoarele trei luni, pentru a se încadra în deficitul negociat pentru acest an, de 14,7 miliarde lei.
Scrisoarea de intenţie stabileşte pentru moment ţinte nominale de deficit până la mijlocul anului viitor, când autorităţile s-au angajat să se încadreze într-un nivel de 6,2 miliarde lei, faţă de 6,6 miliarde lei în iunie 2013. În aceste condiţii, este de aşteptat ca deficitul cash pe 2014 să se situeze undeva în jurul valorii de 14 miliarde lei.
Documentul prevede însă ca deficitul cash să se încadreze în limita a 2% din PIB estimat pent