Oraşul Târgu-Jiu deţine o comoară. Este vorba despre câteva piese monumentale, singurele creaţii artistice brâncuşiene situate în aer liber, ce se întind pe o axă ce străbate oraşul de-a lungul a 1275 de metri: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului.
Primele două sunt situate în Grădina Publică din strada Eroilor, iar cea din urmă este un monument emblematic, realizat din 16 module din fontă alămită, stilizare a stâlpilor de lemn din pridvoarele caselor ţărăneşti gorjene.
Este interesant faptul că acest ansamblu a fost ridicat prin grija Ligii Naţionale a Femeilor Gorjene, condusă de către soţia primului ministru Gheorghe Tătărăscu. Brâncuşi a dedicat această axă eroilor căzuţi în primul război mondial, însoţind-o de cuvintele „nici nu ştiţi ce va las eu vouă...”
Este o valoare cu valenţe de patrimoniu al umanităţii, care a îndreptăţit Asociaţia de Promovare a Turismului Gorj, membră a Federaţiei Asociaţiilor de Promovare din România, şi autorităţile locale de aici, să-şi depună candidatura pentru obţinerea „Mărului de Aur” în 2014, premiu ce se consideră a fi echivalentul Oscarului în turism. Este un premiu de excelenţă acordat în fiecare an unei organizaţii, ţară, oraş sau persoană, pentru recunoaşterea eforturilor speciale în promovarea şi ridicarea nivelului turismului. România a mai obţinut trei mere de aur, toate trei acordate în acelaşi an, pentru Zona Ecoturistică Mărginimea Sibiului, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi Compania aeriană Blue Air, după ce în urmă cu 34 de ani a fost premiată pentru mănăstirile din Bucovina. În prezent, cu patru trofee din 41, decernate începând din 1971, România se situează pe primul loc, alături de Belgia şi Spania.
De asemenea, trebuie ştiut că Federaţia Internaţionalăa Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism – FIJET - este cea mai veche asociaţie profesională de scriit