Este păcat că istoria Văii Jiului stă ascunsă prin arhive sau prin cărţi, iar puţini dintre noi ştiu sau au auzit despre personaje sau fapte cu impact în dezvoltarea acestei regiuni. Sistemul educaţional este selectiv, şi rareori profesorii îşi aduc aminte, măcar în învăţământul opţional, să mai povestească elevilor despre istoria Văii.
De pildă, ieri, stând de vorbă cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Tiberiu Balint, l-am întrebat cine mai vine în audienţă la dumnealui. „Astăzi au fost trei persoane în audienţă. Cineva a venit cu rugămintea de a-i asigura o locuinţă, am luat legătura cu viceprimarul Dorina Niţă în acest sens, pentru că este o treabă a administraţiei locale, un bărbat a venit să ceară ridicarea unei statui în memoria bunicului, care a fost lider de sindicat la Lupeni, şi ultima persoană avea probleme cu retrocedarea unei păduri”, ne-a spus vicepreşedintele CJH. Interesant, ne-am spus, cineva vrea ca bunicul său să aibă statuie. Am întrebat de numele bunicului. Petru Mihăilă, ni s-a răspuns.
Nu-mi suna cunoscut, nici nu mă gândeam că ar fi fost cineva important, şi oarecum mi s-a părut haioasă ideea statuii. Însă am luat legătura cu Marian Boboc, care cunoaşte istoria Văii Jiului mai bine ca oricine, pentru a cercetat-o foarte bine şi a editat cărţi care ne reamintesc ce şi cine suntem. Numele l-a recunoscut imediat, pentru că Petru Mihăilă nu a fost un om oarecare. A avut o poveste de viaţă interesantă care acum apare şi publicată. Cei care ar trebui să susţină iniţiativa nepotului Alexandru Jian pentru ridicarea statuii sunt pesedişti, pentru că Petru Mihăilă a fost un politician de stânga. Sperăm ca iniţiativa nepotului Jian să aibă succes.
Cine a fost Petru Mihăilă?
Petru Mihăilă a fost unul dintre cei mai de frunte sindicalişti social-democraţi lupeneni, ai Văii Jiului şi ai sindicate