Şcolile care funcţionează peste sau sub efectivul de elevi prevăzut de lege nu vor primi aprobare de la Inspectoratul Şcolar, a anunţat, miercuri, inspectorul şcolar general Felicia Man. Ea le-a spus directorilor că astfel de situaţii vor cântări greu şi la evaluarea în vederea obţinerii calificativului anual.
Foarte multe clase din unităţile de învăţământ preuniversitar ale judeţului funcţionează peste efectivul maxim de elevi prevăzut de lege, potrivit reprezentanţilor ISJ Olt. Felicia Man, inspectorul şcolar general, le-a transmis managerilor de şcoli şi grădiniţe, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu aceştia, miercuri, la Colegiul Naţional „Ion Minulescu”, că, în astfel de cazuri, nu vor primi aprobarea forului care gestionează activitatea învăţământului oltean. Potrivit legislaţiei în vigoare, o clasă poate funcţiona cu maximum 25 de elevi, însă există mai multe şcoli din judeţ în ale căror clase se regăsesc chiar şi 40 de elevi.
„Se încalcă permanent legile şi regulamentele în vigoare şi aici mă refer în special la încălcarea efectivelor la clasă. Ştiţi că avem o campanie în derulare de monitorizare a efectivelor pe care le aveţi în clasele şcolilor noastre. Cei care nu aţi solicitat, până acum, funcţionarea peste efectiv sau sub efectiv, nu vă aşteptaţi că veţi primi aprobarea Inspectoratului Şcolar. Sau cei care solicitaţi, de exemplu, aşa cum am văzut, funcţionarea cu 34-38-40 de elevi în învăţământul primar. Nu vă aşteptaţi că veţi primi acordul inspectoratului. Vă asumaţi răspunderea funcţionării cu aceste efective”, a spus Man.
Şefa învăţământului a arătat că prima consecinţă a şcolilor cu clase suprapopulate este depopularea unor şcoli învecinate. Ea a adăugat că, potrivit finanţării „per capita”, cheltuielile şcolilor cu prea mulţi elevi nu vor putea fi acoperite din bugetele existente.
„De la anul, nu înscri