Aproximativ 40% din deşeurile menajere generate de gospodării sunt materiale reciclabile, însă cele colectate selectiv reprezintă doar 2,4% din cantitatea totală de deşeuri, faţă de 80% în ţări precum Belgia sau Olanda.
Potrivit unui studiu realizat de compania Eco-Rom Ambalaje, care preia obligaţia de reciclare a deşeurilor de ambalaje de la firme precum Coca-Cola sau Unilever, un român din mediul urban generează în medie, 346 kg de deşeuri menajere pe an. În acelaşi timp, o persoană din mediul rural generează în jur de 95 kg de deşeuri pe an. Deşeurile reciclabile, adică hârtie, plastic, metal sau sticlă, reprezintă 39% în mediul urban şi 52% în cel rural, iar jumătate din acestea sunt ambalaje.
Datele Eco-Rom Ambalaje arată că în prezent aproximativ 45% din populaţia României, circa 9 milioane de persoane, au acces la sistemul de colectare selectivă prin cele aproximativ 17.500 de pubele colorate puse la dispoziţie de companie. Deşeurile colectate separat alcătuiesc însă doar 4% din cantitatea totală de deşeuri generate, iar cele reciclabile colectate separat reprezintă doar 2,4%. Restul deşeurilor sunt colectate în amestec şi trimise către staţiile de sortare şi depozitare.
Rezultatele studiului arată că, deşi s-au făcut progrese în modul de gestionare a deşeurilor, „efectele noilor investiţii nu s-au făcut simţite în măsura aşteptată, din pricina unei participări reduse a populaţiei la colectarea separată a deşeurilor menajere“. Chiar şi acolo unde infrastructura de colectare selectivă există, populaţia nu o foloseşte corespunzător.
„Analiza conţinutului acestor containere a indicat faptul că ele conţin în realitate deşeuri amestecate, în care deşeul reciclabil căruia îi este dedicat containerul reprezintă între 50 şi 73% din masa totală colectată“, arată raportul de cercetare al Eco-Rom Ambalaje.
Autorii studiului mai precize