Școala Populară de Arte și Meserii se concentrează pe partea practică a cursurilor
Conducerea Școlii Populare de Artă și Meserii din Sfântu Gheorghe și-a propus ca din acest an accentul să fie pus în special pe meseriile pe care tinerii și cei mai în vârstă le pot dobândi aici, iar în acest sens a fost început procesul de obținere a acreditărilor. Și asta pentru că diplomele de aici sunt uneori recunoscute, alteori nu, neavând un statut clar.
Directorul Școlii, Gáj Nándor, a declarat că în prezent la cursurile de Arte și Meserii sunt înscrise peste 500 de persoane – copii, elevi și adulți, acestea având succes tocmai pentru că au o mare flexibilitate, axându-se pe preferințele cursanților și nu pe materii precum matematica, fizica ori chimia, a căror utilitate în viață prea puțini o găsesc.
Pe lângă cursurile de diverse instrumente – pian, chitară, vioară, cursurile de canto, balet sau cele de pictură în lemn ori vopsitori de mobilă, cei de la Școala Populară de Arte vor organiza cursuri și în localitățile rurale, acolo unde există cerere – pentru cioplitori în lemn, regie pentru teatrele de amatori, dansatori populari, fanfariști ori conducători de coruri.
„Oamenii sunt atrași de aceste cursuri – pe de o parte copiii și elevii, pe de altă parte tinerii ori chiar persoanele mature. A-ți însuși un instrument ori o meserie precum cea de vopsitor de mobilă nu îți dezvoltă doar capacitățile artistice, ci îți dă și șansa de a te întreține din ea, ceea ce nu e puțin lucru”, a explicat Gáj Nándor.
Meșteșugarii ies în lume
Potrivit acestuia, în perioada următoare trei elevi de la cursurile de vopsitor de mobilă din Sfântu Gheorghe participă la Târgul Național de Arte Meșteșugărești de la București.
„Cred că misiunea școlii nu e doar aceea de a-i învăța pe elevi, ci și de a-i ajuta să se promoveze, să-și facă lucrările cunoscute. Este i