Statele Unite au evitat în ultimul moment intrarea în incapacitate de plată.
O relatare a corespondentului Europei Libere Charles Recknagel rezumată de Lucian Ștefănescu.
Ce e criza nivelului de îndatorare?
Oficalitățile americane avertizează că dacă guvernul nu e capabil să ridice nivelul sumei de bani pe care o poate împrumuta, țara nu va fi capabilă să-și achite notele de plată. Dacă asta se întîmplă, rezultatele ar fi catastrofale nu numai pentru economia americană dar și pentru economia globală.
US Treasury (ministerul american de finanțe) a spus că la 17 octombrie guvernul nu va mai putea să stea sub limita de 16, 7 trilioane de dolari a datoriei federale, limităe fixată prin lege, și va mai avea doar 30 de milioane de dolari bani gheață. Asta nu e destul pentru a plăti salariile și beneficiile sociale în America, plus dobânda trilioanelor de dolari împrumutate din exterior.
Va fi o situație fără precedent. Statele Unite nu au mai intrat în incapacitate de plată din 1790, cînd erau un stat nou format. Astăzi Statele Unite sînt cea mai puternică economie, cu legături comerciale și de investiții cu aproape fiecare țară de pe glob, și nici o țară cu un asemenea statut economic nu a intrat în incapacitate de plată înainte.
Nu se știe dacă cele două partide politice ale Statelor Unite, democrații președintelui Barack Obama, și republicanii din opoziție, se vor pune de acord pentru a permite guvernului de la Washington să se împrumute ca să-și plătească facturile.
Republicanii spun că sînt gata să ridice nivelul datoriei după ce negociază cu democrații reducerea cheltuielilor guvernamentale pe programe sociale. Democrații spun că vor negocia doar după ridicarea plafonului, pentru că negocierea înainte de ridicarea acestuia i-ar pune sub o presiune intolerabilă.
Asta pune c