Protestele din ultimele două zile de la Pungeşti nu îi schimbă cu nimic poziţia oficială legată de gazele de şist, spune premierul Victor Ponta, argumentul său fiind independenţa energetică a României. Cu sau fără oameni în stradă, decidenţii politici au făcut deja, cu mai multe luni în urmă, strategia pe care vor merge: explorarea care va dura patru sau cinci ani, urmată de acodarea licenţelor de exploatare aceloraşi companii, sub rezerva avizelor de mediu şi a eventualei înlocuiri a fracturării hidraulice cu o nouă tehnologie.
"Nu-mi schimbă cu nimic poziţia. Cred că pentru România e foarte important să fie independentă energetic. Este un obiectiv important pentru România să nu importăm gaze, să le producem noi", s-a arătat din nou premierul, întrebat de gândul, favorabil explorării urmate de exploatarea gazelor de şist.
În a doua zi de proteste în judeţul Vaslui, Victor Ponta a avut o discuţie cu ministrul de Interne, Radu Stroe, pe această temă, premierul fiind de părere că Jandarmeria a acţionat corect, întrucât "nu putem lăsa să se ajungă la anarhie".
Ponta şi Băsescu - pro, Antonescu se codeşte
În rândul politicienilor, refractarii se pot număra pe degete şi, oricum, aceştia nu se află printre decidenţi. Contradicţiile dintre primii oameni în stat pe această temă au încetat acum mai bine de 10 luni, după consumarea alegerilor generale. Preşedintele Traian Băsescu a fost şi a rămas unul dintre susţinătorii ideii, implicându-se direct în aducerea Chevron şi Exxon în România. Mai mult, şeful statului a respins din start ipoteza convocării unui referendum pe această temă, motivând că votanţii ar putea fi uşor de indus în eroare.
Din adversar declarat, premierul Victor Ponta a devenit, treptat, un suporter al explorării urmate de exploatare, asumându-şi public argumentul cifrelor Comisiei Europene şi pe cel al reducerii dependenţ