Domenii încă nereglementate sau cu reguli în continuă schimbare, modificări de substanţă anunţate, la care s-a renunţat în secunda următoare, legi în vigoare şi norme încă de elaborat, care apar după luni sau ani de zile, e tabloul zilnic. „În România măcar nu te plictiseşti, ce-ar fi să funcţioneze totul perfect!”, se încheie aproape orice discuţie despre cum ai fost plimbat o zi întreagă pentru o problemă, fără s-o rezolvi.
Se apropie, chiar în aceste zile, termenul primei tranşe de plată pentru impozitul pe veniturile obţinute din activităţi agricole. Din puţinii agricultori care s-au achitat de obligaţii şi, până la finele lunii mai, termen ulterior prelungit până în iunie, au depus un anumit formular, şi mai puţini sunt astăzi lămuriţi unde plătesc, dacă pot să o facă la ei în comună, cum li s-a promis, sau dacă sunt printre fraierii care vor face plăţi, în timp ce atâţia alţii nici măcar n-au auzit de impozit.
Într-un alt domeniu, asistenţa socială, din această lună o nouă lege, care modifică nu ştiu câte anterioare, intră în vigoare. Serviciile de asistenţă socială primesc un car de atribuţii noi, personal nu au, dar cine se împiedică de astfel de amănunte, aspectul de semnalat este însă că această nouă lege nu are, nici ea, norme de aplicare.
Nimeni nu cred că mai are chef de noi discuţii privind serviciile din sănătate. Haosul de aici a bulversat categorii întregi de pacienţi, listele de medicamente compensate se schimbă de la o lună la alta, prin urmare şi preţul reţetei conţinând aceleaşi medicamente ca luna trecută e cu totul altul. Doar că lipsa de reglementări provoacă probleme chiar mai mari de atât. Apar peste noapte farmacii pe te miri unde, greu de controlat, unde vinde aproape oricine.
Haos e în educaţie, cu proiecte de reformă aproape anuale, anunţate cu pompă şi abandonate la sfârşitul prea scu