Zilele de sărbătoare ale comunităţii din Auşeu se înmulţesc, odată cu inaugurarea unor obiective social-culturale şi finalizarea unor proiecte de infrastructură şi canalizare.O astfel de sărbătoare a avut loc vineri, 11 octombrie, în satul Luncşoara, cu ocazia derulării proiectului "Pâinea Munţilor Plopiş", prin care s-au pus în valoare tradiţiile populare locale, conservarea şi transmiterea lor generaţiei tinere.
De ce proiectul poartă denumirea de "Pâinea Munţilor Plopiş"? Pentru că satul Luncşoara este aşezat la poalele acestor munţi şi moşteneşte o bogată zestre culturală, rod al înţelepciunii creatoare a locuitorilor din acest areal. Meşteşugurile tradiţionale, care au trecut cu brio proba timpului, încântă şi azi vizitatorii. În motivaţia şi oportunitatea realizării proiectului se menţionează: "Zona Munţilor Plopiş se înscrie în rândul zonelor care păstrează reţete arhaice de pâine, puţin cunoscute publicului larg. Există aici reţete de pâine a căror vechime se pierde în negura timpului, care au fost transmise din mamă în fiică, secole la rând. Frământatul şi coptul pâinii nu mai sunt criterii de bază în alegerea unei soţii. Astăzi, plămădesc pâinea doar femeile în vârstă, existând riscul ca tradiţia şi reţetele să se stingă odată cu ele... Credem că prin acest proiect, reţetele de pâine cu secară, cu cartofi, pe vatră, sau în coş de nuiele vor reînvia şi vor asigura ancora de care avem nevoie în aceste vremuri în care căutăm valori şi lumi mai bune, fără să conştientizăm că ele sunt în noi şi ai noştri". Activitatea practică s-a desfăşurat în prezenţa unor oaspeţi veniţi din Bucureşti, Oradea şi localnici, la gospodăria doamnei Irina Rob din Luncşoara, unde s-au folosit reţetele arhaice în procesul de pregătire a pâinii tradiţionale şi a cozonacilor. Partea a doua a manifestării a ocazionat şi inaugurarea Căminului cultural renovat şi modernizat, a c