Fostul şef al instituţiei, Ştefan Marincea, a mutat o staţie de observare geomagnetică în curtea soacrei sale, după care l-a angajat în respectiva unitate şi pe cumnatul său. Marincea a fost demis miercuri.
În urma unor controale efectuate la Institutul Geologic Român (IGR), inspectorii au depistat faptul că instituţia condusă de către Ştefan Marincea a încheiat, pe 27 august 2008, contractul de comodat nr. 949 cu Lucia Dumitraş, nimeni alta decât soacra fostului director al IGR. Documentul viza transferarea Staţiei de Observare Geomagnetică din satul Dreptu, judeţul Neamţ, în localitatea Miorcani, judeţul Botoşani, localitatea de baştină a mamei soţiei directorului IGR şi a fost încheiat pentru o perioadă de cinci ani.
În raportul de control, inspectorii au reţinut faptul că noul amplasament nu a fost aprobat prin ordin de ministru, aşa cum prevede legislaţia în vigoare. În staţia de observare din curtea soacrei, Ştefan Marincea l-a angajat şi pe cumnatul său, Claudiu Dumitraş.
Director fără concurs, prin delegare
Ştefan Marincea a fost numit director general al IGR cu delegare, prin ordinul ministrului Educaţiei nr.3200/01.02.2006, pentru o perioadă nedeterminată, până la organizarea concursului pentru ocuparea acestei funcţii. În urma unui control efectuat în mai 2011 şi a informării nr. 886/03.06.2011 înaintată preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), Marincea a fost demis în aceeaşi zi, prin Ordinul nr.4366/03.06.2011, emis de Ministerul Educaţiei. În martie 2012, Ştefan Marincea a fost repus în funcţie, tot cu delegaţie până la organizarea concursului pe post, ca urmare a deciziei pe fond a Curţii de Apel Bucureşti. Nici până în momentul de faţă nu a fost organizat concurs pentru postul de director al IGR.
Ştefan Marincea împreună cu soţia sa, Delia Georgeta Dumitraş, directorul ştiinţific Marcel Mărunţiu