Deputatul Remus Cernea şi-ar putea pierde mandatul de parlamentar. Motivul? Agenţia Naţională de Integritate a constatat că deputatul Remus Cernea a fost în incompatibilitate, întrucât a deţinut simultan şi funcţia de administrator al unei firme.
ANI a stabilit că Remus Cernea s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 decembrie 2012- 20 septembrie 2013, întrucât a deţinut simultan calitatea de deputat şi funcţia de administrator al SC Sed Nove SRL.
Potrivit unui comunicat al ANI, Remus Cernea a încălcat dispoziţiile art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora “Calitatea de deputat este incompatibilă cu funcţia de administrator la societăţile comerciale”.
ANI susţine că Remus Cernea a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii, acesta depunând la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.
Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.
Remus Cernea a fost ales deputat pe listele USL, el reprezentând formaţiunea Verzii – Partidul Verde. Până în mai 2013, el a făcut parte din Grupul parlamen