Cantitatea de deşeuri menajere pe care un român le generează în fiecare an este, în medie, de aproximativ 440 de kilograme, cel mai mult din mediul urban, iar aproximativ 40% dintre aceste deşeuri reprezintă materie primă pentru economia României, relevă cel mai recent studiu privind deşeul menajer, prezentat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.
În prezent, un român din mediul urban generează, în medie, aproximativ 346 kg de deşeuri menajere/an (plastic, metal, hârtie-carton, sticlă, resturi de mâncare etc.), în timp ce persoanele din mediul rural produc, în medie, de până la 3,5 ori mai puţin, respectiv aproximativ 95 kg de deşeuri menajere/an. Din acest total, deşeurile reciclabile reprezintă aproximativ 39%, la oraş, şi 52% în mediul rural, iar circa jumătate dintre acestea reprezintă ambalaje.
,,După 10 ani de la ultimul studiu care a stat la baza strategiilor naţionale de gestionare a deşeurilor, a venit timpul să aflăm ce cantitate de deşeuri generează un român, care sunt acestea şi cum putem să le transformăm în resurse. Practic, acest studiu ne arată un aspect esenţial pentru România în momentul de faţă: dacă gestionăm eficient deşeurile de ambalaje, putem îndeplini cu succes obligaţiile naţionale stabilite până în 2020, adică reciclarea a 50% din deşeul reciclabil generat în gospodării', a declarat Sorin Cristian Popescu, director general Eco-Rom Ambalaje.
Rezultatele studiului arată că, în mediul urban, populaţia separă, în containerele dedicate de 1,1 mc, o cantitate de 8,4 kg (6,3%) din totalul deşeurilor reciclabile generate (134,6 kg deşeuri reciclabile generate anual de o persoană).
Restul de aproximativ 94% se regăsesc în masa de deşeuri colectate în amestec şi trimise spre staţiile de sortare şi depozitele de deşeuri. Totodată, cele mai multe deşeuri reciclabile identificate de către cetăţeni s