Unele alimente sunt create special pentru a genera dependenţă în rândul consumatorilor. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune ce ingrediente sunt vinovate de apariţia acestui fenomen şi la ce riscuri ne expunem când le consumăm.
Există un design alimentar ce duce la instalarea dependenţei, susţine prof. dr. Mencinicopschi. "Alimentele industriale sunt create special în acest scop. Dependenţa de ele o căpătăm din pricina faptului că ele sunt bogate în sare, zahăr şi grăsimi. De asemenea, E-urile supraorganoleptice - glutamatul monosodic - şi edulcoranţii intenşi - ciclamatul, aspartamul şi zaharina - sunt substanţele care îi fac pe oameni să-şi dorească permanent unele alimente şi să nu poată sta fără ele. Prin urmare, ar fi ideal să alegem alimente cât mai naturale, fără conservanţi şi să optăm pentru mâncarea gătită în locul semipreparatelor sau dulciurilor rafinate", susţine prof. dr. Mencinicopschi.
Ne afectează creierul la fel ca şi drogurile
"Alimentele industriale, rafinate şi procesate se adresează direct unei zone din creier – zona de recompensă - căreia i se adresează şi drogurile. Creierul uman este sensibil la substanţele conţinute de astfel de alimente, iar receptorii din zona de recompensă le depistează rapid. Apare o stare de bine atât în timp ce consumăm astfel de alimente, cât şi la scurt timp după. Însă, ulterior, organismul va tânji după aceleaşi alimente şi astfel se generează dependenţa. Lipsa acestor alimente poate genera stări de sevraj asemănătoare cu cele generate de renunţarea la fumat sau la droguri", afirmă prof. dr. Mencinicopschi.
Calorii fără proprietăţi nutritive
"Alimentele periculoase pentru organism – rafinate, industriale, cu multe calorii şi conservanţi, dar fără proprietăţi nutritive - pot genera obe