Femeile care beau alcool prezintă un risc crescut să nască copii care să sufere de Sindromul Alcoolic Fetal, malformaţii congenitale, retard mintal, coordonare motorie îngreunată sau chiar autism. Mai mult, aceste femei prezintă un risc ridicat să sufere un avort. Aceasta sunt concluziile la care au ajuns experţii de la Alianţa Europeană pentru Tulburări din Spectrul Alcoolismului Fetal.
În timpul sarcinii, femeia ia decizii atât în ceea ce o priveşte pe ea, cât şi pentru a oferi un mediu de dezvoltare propice copilului, pentru ca el să se nască sănătos, spun cercetătorii. Potrivit acestora, obiceiurile de zi cu zi se schimbă odată cu apariţia unei sarcini şi intervin noi griji şi preocupări, întrucât modul în care se simte mama influenţează în mod direct starea de sănătate a viitorului copil. De aceea, deşi nu a fost încă determinat nivelul sigur de alcool pe care o femeie însărcinată îl poate consuma fără a pune în pericol sănătatea fătului, medicii recomandă eliminarea totală a acestui obicei din rutina zilnică.
Conform studiilor derulate de Alianţa Europeană pentru Tulburări din Spectrul Alcoolismului Fetal, alcoolul creşte riscul pierderilor de sarcină, cauzând în unele cazuri probleme la naştere sau chiar leziuni la nivel cerebral pentru făt.
Riscurile asociate Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale pot fi evitate prin informarea viitoarelor mămici asupra pericolelor consumului de alcool în perioada sarcinii şi prin comportamentul lor responsabil din acest punct de vedere.
”Ceea ce unele femei nu ştiu este că, în momentul în care o femeie însărcinată bea alcool, indiferent de concentraţia alcoolică a băuturii, acesta ajunge în sânge, fiind transportat prin sistemul circulator în placentă şi apoi în sângele fetal. Expunerea bebeluşilor la alcool în perioada prenatală poate genera apariţia Sindromului Alcoolic Fetal, caracterizat p