Colonelul Mircea Olaru, inspector sef in Jandarmeria romana, a prezentat versiunea institutiei pe care o conduce despre interventia de miercuri asupra satenilor care au protestat la Pungesti fata de exploatarea de la Chevron. El a spus ca jandarmii i-au ajutat pe oameni sa iasa dintr-un sant.
Colonelul Olaru a precizat ca busculada creata si cazurile de protestatari raniti sau care au avut nevoie de ingrijiri medicale au fost produse de manevrele de efective intreprinse de jandarmi pentru a debloca terenul privat si drumul de acces catre acesta.
"Manevrele pe care le-am facut firesc ca au produs la un moment dat busculade. Nu a fost folosita forta in nici un moment. S-au inregistrat busculade in momentul in care jandarmii faceau manevre de efective", a explicat Mircea Olaru. El a precizat ca cinci persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale si ca batranul care a fost resuscitat avea un istoric de boli cardiace.
Ceea ce s-a vazut la televizor si a parut ca o inclestare intre jandarmi si satenii din Pungesti erau de fapt momentele in care jandarmii ii ajutau pe cetateni sa iasa din acel sant, sustine Olaru.
"Terenul concesionat trebuia protejat pentru a permite utilajelor si personalului sa intre. S-a creat un careu iar o parte din cetateni, cativa, au ramas inauntrul careului. Modalitatea aleasa de ei sa protesteze a fost sa se arunce in sant, unde era o balta. Noi le-am dat un ajutor sa iasa de acolo", a spus inspectorul Olaru.
Intrebat de ce nu intervine jandarmeria si in cazul demonstratiilor neautorizate din Bucuresti impotriva proiectului Rosia Montana, colonelul Mircea Olaru a replicat ca nu e nevoie de folosirea fortei in cazul manifestantilor pasnici.
"Jandarmeria are de ceva vreme o atitudine schimbata, profesionista, indreptata spre dialog. De ce sa intervenim in forta impotriva femeil