Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat joi, la Parlament, că proiectul de lege aprobat de Guvern privind blocarea sau întreruperea radiocomunicațiilor în zona penitenciarelor reprezintă un răspuns al autorităților față de “breșele” apărute în sistem și care permit ca deținuții să folosească telefoanele mobile cu scopul de a comite alte infracțiuni.
Ministrul a explicat că introducerea serviciilor de blocare sau de perturbare a undelor nu se putea realiza fără susținere legislativă întrucât există reglementări speciale în comunicații.
“Nu avem un mediu prietenos, ci unul cu 30.000 de oameni care au săvârșit infracțiuni și care nu de a doua zi se vor comporta altfel decât se pot ei comporta. Una dintre chestiuni este și folosirea telefoanelor mobile în penitenciar. Sunt reguli foarte clare cum se pot utiliza telefoanele în relația cu familia, reguli europene, dar sunt și breșe pe care deținuții le mai găsesc și utilizează telefoanele mobile și pentru a comite în continuare infracțiuni. Proiectul de lege aprobat de Guvern este doar o etapă și sper că va contribui rapid la stoparea acestui fenomen. (…) Proiectul de lege este o formă de răspuns la această problemă”, a spus Cazanciuc.
Acesta a adăugat că procesul de implementare a acestor servicii se va întinde pe durata mai multor ani, însă nu a putut oferi și detalii clare privind costurile acestei investiții.
“E un proces se va întinde pe câțiva ani de zile, împreună cu Agenția Specială pentru Comunicații. Detaliile financiare vor fi stabilite în urma unor achiziții publice. Nu e stabilit încă un mecanism tehnic în această privință. Mi-e greu să spun acum care vor fi costurile. Dacă vor fi mulți sau puțini bani… E până la urmă o problemă de protecție. Cred că până la urmă costul va reflecta nevoia”, a mai spus ministrul.
Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a