Ministerul Finanţelor Publice a atras 1 miliard de lei, exact cât şi-a propus, prin vânzare de obligaţiuni cu scadenţă în aprilie 2015, iar costul de finanţare a scăzut la 3,48% pe an, faţă de 4,79% pe an la licitaţia precedentă organizată în iulie pentru titluri din această emisiune. La această licitaţie, Trezoreria a primit ordine de subscriere în valoare cumulată de 1,846 miliarde lei. Randamentul mediu, de 3,48% pe an, este mult sub cel acceptat în martie 2010, când a fost lansată această emisiune de obligaţiuni. Finanţele au acceptat atunci să plătească un randament mediu de 7,08% pe an pentru aceste titluri şi au atras aproape 370 milioane lei. Obligaţiunile din această emisiune ajung la maturitate în aprilie 2015, iar prin cele 17 licitaţii organizate pentru această emisiune Trezoreria a împrumutat în total 5,427 miliarde lei. Randamentul maxim acceptat la licitaţia de ieri a fost de 3,56% pe an. Analiştii ING Bank anticipau un randament maxim de aproximativ 3,5% pe an.
"Nivelul este cel la care formatorii de piaţă sunt pregătiţi să cumpere instrumentul respectiv în piaţa secundară (acesta fiind cotat în prezent la 3,65/3,50%) şi unul semnificativ mai bun decât cotaţiile de la finalul şedinţei de ieri (3,81/3,71%). Ne aşteptăm la un rezultat bun deoarece credem că îmbunătăţirea lichidităţii va avea un impact şi asupra instrumentelor cu o scadenţă uşor mai lungă decât cea a certificatelor de trezorerie. În plus, disiparea incertitudinilor din SUA ar putea atrage un număr mai mare de investitori nerezidenţi", au spus analiştii într-o notă transmisă ieri, înaintea licitaţiei organizate de Finanţe.
Următoarea licitaţie este planificată pentru luni, când Finanţele vor să atragă 500 milioane de lei prin vânzare de certificate de trezorerie cu maturitate de şase luni. Ministerul Finanţelor Publice a programat pentru luna octombrie opt emisiuni de titlu