"Basarabia e România" - scrie în ţara-mamă. "Aici e România" - vezi oriunde te-ai uita, în Republica Moldova. Pe ziduri sau pe garduri - sloganurile amintesc istoria şi prezentul, cine suntem şi unde ne aflăm. Asta fac, de câţiva ani încoace, activiştii şi voluntarii "Platformei Civice Acţiunea 2012". Şi multe altele au realizat, din 2011, de când zeci de organizaţii unioniste din spaţiul românesc s-au unit. Pentru acelaşi ideal.
Ce ştiu unii elevi români despre Basarabia
M-am întâlnit, zilele trecute, cu o parte din cei care se află în conducerea "Platformei Civice Acţiunea 2012". Povestesc despre una dintre campaniile lor, din acest an, în primăvară, când a fost în şcolile din România "săptămâna altfel". Unioniştii s-au dus în câte trei licee din fiecare judeţ, cele mai bune - aşa au fost alese - după rezultatele la învăţătură, pentru a le vorbi elevilor despre istoria Basarabiei. Ce credeţi că întreabă unii? Basarabia e cumva în Ardeal?
"Basarabia e România"
Probabil că aţi văzut pe ziduri, pe garduri, peste tot în România, o inscripţie - "Basarabia e România". Ba şi abţibilduri lipite în interiorul clădirilor, pe uşi, pe birouri, oriunde, cu acelaşi mesaj. Este altă campanie realizată, la noi, de aceeaşi organizaţie. Ei au făcut o acţiune similară în Republica Moldova, numai că acolo mesajul sună astfel - "Aici e România". Pare ceva, la prima vedere, simplu, dar Marius Lulea, unul dintre copreşedinţii "Acţiunii 2012", spune că e un mod prin care asemenea idei se pot întipări în conştiinţa publică. De ce tocmai 2012 în titulatura acestei organizaţii? Pentru a scoate în evidenţă cei 200 de ani de când Imperiul Ţarist a pus stăpânire, pentru prima oară, pe Basarabia, în 1812.
30 de organizaţii unite pentru acelaşi scop
Dar cine sunteţi voi, oamenii aceştia care parcă înotaţi împotriva curentului, într-o ţară în care lumea se gânde