Diminuarea bugetului alocat Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA) ar putea stopa, temporar, posibilitatea României de a exporta animale vii şi chiar carne, din cauza încrederii slăbite pe care o vor avea importatorii.
Concret, potrivit unor surse informate, Programul de supraveghere, prevenire şi eradicare a bolilor animalelor care pot fi transmise la om a fost întrerupt, din lipsă de fonduri, în luna iunie a acestui an, acţiunile prevăzute în acest program fiind îndeplinite în proporţie de 40 – 50%. „Controalele şi vaccinările animalelor împotriva rabiei se fac toamna, dar programul a fost întrerupt în luna iunie, după numai trei luni de derulare. În România ar trebui vaccinate aproximativ 4,1 milioane de animale, cu un cost aproximativ de 23,4 mil. lei. Nevaccinarea animalelor ar putea avea drept consecinţă blocarea comerţului cu animale vii pe o durată de 30 de zile în cazul apariţiei bolii, crescând riscul apariţiei bolii la om.
Pe de altă parte, în acest program este prevăzută inspecţia animalelor şi a celor aproximativ 1,14 milioane de exploataţii nonprofesionale, acţiune ale cărei costuri se ridică la 22,8 mil. lei. „Nerealizarea acestei acţiuni va face ca ţara noastră să nu poată demonstra că realizează supravegherea pasivî a bolilor care afectează comerţul cu animale vii (febră aftoasă, scrapie, pestă porcină etc.). Ca atare, Romania nu va putea exporta sau comercializa intracomunitar animale vii şi produse de origine animală”, a mai adăugat sursa citată.
În plus, nerecoltarea probelor de sânge pentru bruceloza ovină şi caprină va face ca statul să-şi piardă statului de ţară oficial indemnă obţinut prin Decizia 2/2003 CEE şi Decizia 399/2007. „În 2014 în loc de testarea a 5 % din efectivul în vârstă de peste 6 luni va fi nevoie de testarea întregului efectiv de ovine şi caprine de două ori pe an. Cos