Părinţii care pleacă în străinătate îşi vor lăsa în faţa instanţei copiii în grija rudelor, serviciile publice de asistenţă socială având obligaţia unor vizite şi rapoarte trimestriale, totul pentru a diminua suferinţa copiilor care, orice s-ar face, se simt în continuare abandonaţi.
Un cetăţean care a hotărât că n-o mai poate scoate la capăt în România şi trebuie să muncească în străinătate ar trebui să înştiinţeze serviciile publice de asistenţă socială cu cel puţin 40 de zile înainte de plecare în grija cui lasă copilul minor. Transferul responsabilităţii nu se face printr-o simplă declaraţie, ci în faţa unei instanţe judecătoreşti, fiind menţionate în detaliu drepturile şi obligaţiile transferate. Ulterior, serviciul de asistenţă socială este obligat la vizite trimestriale, servicii de consiliere etc., totul în ideea că minorii nu mai trebuie supuşi adevăratelor drame semnalate de psihologi. Legea care modifică mare parte din atribuţiile instituţiilor cu competenţe în domeniul asistenţei sociale a intrat în vigoare la începutul acestei luni. Vestea bună nu e însă chiar bună, normele de aplicare nefiind încă apărute. Cu toate acestea, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt va invita în curând reprezentanţii primăriilor la întâlniri zonale, în care noile prevederi legale să fie dezbătute pe larg, asta după ce autorităţile locale au fost înştiinţate printr-o circulară că au survenit modificări importante, cuprinse în noua lege 257/2013.
„Chiar dacă n-ai ce mânca, prezenţa părintelui îţi dă linişte”
Banii mai mulţi care să nu-i mai facă pe părinţi să nu doarmă noaptea de grijă că nu au ce să le pună copiilor pe masă au lăsat sute de suflete nevinovate cel puţin dezorientate. La sfârşitul anului trecut, 641 de familii aveau cel puţin unul dintre părinţi plecat, pe care acasă îl aşteptau 731 de copii. La mijlocul