Descoperire incredibilă în centrul municipiului Dej. Muncitorii care lucrează la reabilitarea zidului Bisericii Reformate din Piaţa Bobâlna au descoperit în timpul săpăturilor o groapă comună în care erau câteva sute de schelete umane.
Osemintele au fost descoperite la aproximativ un metru sub pământ şi se pare că sunt vechi de câteva sute de ani, potrivit dejeanul.ro. Scheletele sunt cimentate şi tasate într-un strat gros de aproximativ 35-40 de centimetri în pamântul de sub Biserica Reformată.
Potrivit directorului Muzeului Municipal Dej, Constantin Albinetz, este posibil ca rămăşiţele umane să fie din anul 1602 când generalul Basta a atacat oraşul şi a ucis majoritatea locuitorilor. Doar 60 de familii au supravieţuit atunci, oamenii refugiindu-se în pădurile din preajma Dejului.
O altă posibilitate de provenienţă a acestor schelete poate fi ciuma care a lovit Dejul în luna mai a anului 1719. Sute de persoane au murit atunci, fiind îngropate în gropi comune în diferite locuri din oraş.
O altă epidemie de ciumă, mult mai puternică, a lovit Dejul în vara anului 1742. Şi atunci sute de locuitori ai Dejului au murit şi au fost îngropaţi în gropi comune, scrie dejeanul.ro.
Ultima descoperire de asemenea amploare a fost făcută în Dej, când au început lucrările de construcţie la noua piaţă de alimente la o mică distanţă de locul acestei descoperiri. Atunci a fost descoperit un cimitir vechi.