Sedentarismul are o implicaţie majoră pentru o multitudine de boli reumatice, influenţând artroza, suferinţele de tip inflamator, cât şi osteoporoza, a declarat, miercuri, Cătălin Codreanu, managerul Centrului de Boli Reumatismale "Ion Stoia" din Bucureşti.
Afecţiunile reumatismale reprezintă cel mai frecvent raportată cauză de boală la populaţia adultă, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La toate categoriile de vârstă, această grupă de boli este cauza majoră de reducere a mobilităţii şi a doua cauză de limitare a activităţii profesionale, după bolile cardiovasculare.
Deşi prevalenţa bolilor reumatice creşte odată cu vârsta, ele afectează starea de sănătate a unui număr tot mai mare de adulţi, tineri şi copii.
"Bolile reumatice sunt reprezentate de peste 200 de afecţiuni. Din păcate, frecvenţa acestora este în continuă creştere, chiar şi în rândul tinerilor", a explicat Codreanu, la conferinţa organizată miercuri de Liga Română contra Reumatismului şi Societatea Română de Reumatologie.
"Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă boală inflamatorie articulară şi afectează aproximativ 1 la sută din populaţia generală, ceea ce înseamnă cel puţin 200.000 de pacienţi în ţara noastră", a afirmat, Ruxandra Ionescu, preşedintele Societăţii Române de Reumatologie, precizând că boala are consecinţe grave atât asupra stării de sănătate fizică a celor afectaţi, cât şi un impact negativ asupra calităţii vieţii pacienţilor.
O altă boală reumatismală, artroza este de departe cea mai frecventă suferinţă articulară şi a doua cauză de invaliditate la persoanele de peste 50 de ani, după boala ischemică coronariană, ceea ce atrage după sine un impact economic enorm şi o transformă într-o adevarată problemă de sănătate publică. Incidenţa ei creşte cu vârsta, fiind maximă între 55 - 75 de ani.
Osteoporoza, boală care se instalea