Ioana Avădani, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Valeriu Nicolae, care a înființat o asociație pentru ajutorarea copiilor romi din ghetourile din Ferentari, și Elena Nistor, ambasador cultural al comunității ceangăilor, sunt cei trei români care au primit miercuri, din partea președintelui Parlamentului European, Martin Schulz, diplome care atestă acordarea acestei distincții, decernată unui număr total de 43 de persoane și asociații din 21 de țări. Sursa: Cosmin Marinescu
Ioana Avădani (foto), directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, are o experiență de 20 de ani în domeniul media și este o susținătoare a libertății presei și a jucat un rol major în autoreglementarea media din România. Ea fost propusă pentru premiu de eurodeputata PNL Renate Weber. „Sunt mută. Este una dintre rarele ocazii în care îmi fug cuvintele. Ca la premiile Oscar, voi începe să mulțumesc în primul rând celor care m-au ajutat să ajung aici, colegilor mei, tuturor celor cu care am lucrat în ultimii 15 ani. Consider că este un premiu care îmi revine parțial. Sunt atât de mulți oamenii cu care am lucrat în acești 15 ani, pentru că libertatea de expresie nu se face de unul singur. Dar cineva trebuia să ia această diplomă. Este privilegiul meu și norocul meu că am luat-o”, a spus Ioana Avădani după festivitatea de premiere.
Valeriu Nicolae, care a înființat o fundație pentru ajutorarea copiilor dintr-unul din ghetourile cele mai mizere din România, are un blog și a fost activ în lobby-ul pe lângă UE pentru elaborarea unei strategii pentru romi, susțin organizatorii. De asemenea, el este cofondator al Coaliției pentru o politică europeană privind romii și coautor al „Celor zece principii fundamentale ale incluziunii sociale a romilor”.
Elena Nistor este originară din Pustiana și lucrează ca educatoare și ca formator cultural