Activitățile CPECA Neamț au dat o nouă șansă unor tineri care riscau să-și distrugă viața din cauza drogurilor.
Consumul de alcool și consumul sau traficul de droguri au fost temele principale ale activităților derulate în ultimul an de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Neamţ. În parteneriat cu diverse instituții din județul Neamț, cei trei angajați ai CPECA Neamț au derulat patru proiecte naționale, nouă proiecte locale și au realizat 20 de activități punctuale, la solicitarea unităților de învățământ. Cele mai multe proiecte au reprezentat campanii de prevenire a consumului de alcool sau droguri, dar au fost și proiecte prin care tinerii ce au cedat influențelor negative și au consumat droguri au fost consiliați și sprijiniți să revină la o viață normală. Un asemenea proiect se va încheia în luna noiembrie a acestui an. ”Fred goes net” a fost inițiat de Agenţia Naţională Antidrog şi implementat la nivelul judeţului prin CPECA Neamţ, începând cu luna octombrie 2012.
Reprezentanții CPECA au identificat tineri care riscau să devină dependenți de droguri și i-au sfătuit să apeleze la serviciile de asistență, au fost stabilite legături între instituţiile care lucrează cu tinerii şi cele din domeniul prevenirii şi asistenţei dependenţei de droguri, s-a discutat cu beneficiari direcți, dar și cu familia, cu reprezentanți ai școlii – în cazul tinerilor elevi sau studenți, sau cu angajatorii.
Specialistul CPECA a realizat 32 de interviuri individuale cu elevi beneficiari. Ulterior, unii dintre aceștia au fost înscriși la un curs la care au participat psihologi și specialiști în prevenirea consumului de droguri. După finalizarea cursului, 14 participanți au primit și diplome, adică au reușit să înțeleagă că viața înseamnă mai mult decât droguri.
Activitățile CPECA Neamț au dat o nouă șansă unor tineri care riscau să-