Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat astăzi, în Estonia, că ţara noastră este foarte interesată de reţeaua de transport TEN-T şi şi-a exprimat speranţa ca statele membre ale Uniunii Europene, împreună cu Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii, vor reuşi să asigure finanţarea utilizând instrumente financiare inovative.
"Susţin crearea unor reţele de infrastructură inteligente, durabile şi pe deplin interconectate nu numai pe teritoriul Uniunii Europene, ci şi în legătură cu statele învecinate. De altfel, proiectele ce vizează dezvoltarea reţelei centrale vor fi primele proiecte care vor fi finanţate din fondurile europene, ţinând cont de termenul limită de finalizare a reţelei centrale trans-europene de transport, care este 2030. Ne interesează în egală măsură să îmbunătăţim infrastructura de transport, să asigurăm o mai bună conectivitate, dar şi să creăm noi locuri de muncă şi un mediu favorabil noilor investiţii", a declarat Ramona Mănescu, potrivit unui comunicat de presă.
Domnia sa a precizat că, în vederea gestionării eficiente a procesului de implementare a Mecanismului de Conectare a Europei (MCE), ministerul Transporturilor va crea un cadru instituţional care va avea drept scop pregătirea şi implementarea proiectelor finanţate prin intermediul acestui nou instrument financiar. În acest sens, în cadrul Autorităţii de Management a Programului Operaţional Sectorial -Transport (AM POS-T) va fi înfiinţat un nou serviciu - Serviciul Managementul Mecanismului de Conectare al Europei, care va avea două compartimente, concentrate pe pregătirea proiectelor MCE şi pe monitorizarea implementării acestora.
Astăzi, la Tallinn, Estonia, a avut loc reuniunea interministerială din cadrul evenimentului Zilele TEN-T 2013 cu tema "Conectarea Europei, spre o nouă reţea de infrastructură (TEN-T), organizat de Comisia Europeană. @N_P