Comisia Europeană a făcut publică lista a 250 de proiecte de infrastructură din domeniul energiei şi gazelor, majoritatea transnaţionale, care ar putea beneficia de fonduri globale de aproape 6 miliarde de euro.
Din document rezultă că Republica Moldova nu este însă inclusă în niciunul din aceste proiecte majore ce ar urma să fie realizate în următorii ani de către Uniunea Europeană pentru a reduce dependenţa de resursele energetice din Rusia. La fel nu este inclus nici-un proiect promovat de Rusia. Totodată şi vechiul proiect european al conductei Nabucco, care trebuia sa aducă în UE gaz din Azerbaidjan sau Iran, a fost abandonat definitiv.
De data asta, proiectul de conductă de gaz dinspre Azerbaidjan luat în considerare de Comisia Europeană e mult mai puţin ambiţios. El nu conţine însă nimic care să menţioneze protecţia mediului şi, la fel, lasă cu totul deoparte natura represivă şi autocratică a regimului dinastic din Azerbaidjan. Printre ţările ne-membre ale UE ce ar putea benefia de proiectele finanţate de Comisie se numără Georgia, Algeria, Turkmenistan, Israel etc.
România ar putea beneficia de mai multe proiecte, inclusiv unele comune cu Bulgaria şi Ungaria. Unul ar fi o conductă Constanţa-Arad şi de acolo în Ungaria, prin care ar trece gaz din Azerbaidjan. La fel şi proiectul AGRI (Azerbaijan–Georgia–Romania Interconnector project).
Cu Bulgaria se prevede o interconectare strânsă a reţelelor electrice.